Održana dvodnevna konferencija InterConnect

U Beogradu je održana dvodnevna konferencija InterConnect na kojoj je više od 150 predstavnika kompanija iz Srbije i regiona imalo priliku da se poveže sa renomiranim kompanijama iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske, koje posluju u metalskoj, metaloprerađivačkoj, mašinskoj, gumarskoj i industriji plastike.

Na skupu su u direktnim poslovnim razgovorima predstavnici velikih, srednjih i malih preduzeća iz Srbije i regiona mogli da se upoznaju sa predstavnicima 17 svetskih kompanija koje traže partnere u lancu dobavljača među kojima su Thyssenkrupp Automotive, Roche Diagnostic , DBW, EAO, SAG Tubi, Skylotec i Plast-Met, objavila je agencija Beta.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da od konferencije očekuje „mnogo sklopljenih ugovora“.
„Evropske kompanije koje su prisutne na konferenciji imaju ukupan obrt veći od 30 milijardi evra. To su ozbiljni kupci“, rekao je Čadež.
Istakao je da je za domaće kompanije najvažnije da budu sposobne da ulaze u međunarodne lance dobavljača.

„Pravila koja se usvajaju u okviru EU i Nemačke, poput Zakona o dobavljačima, stavljaju nove izazove pred kompanije, nove standarde koji treba da se usvajaju i zato smo pokrenuli Responsible Business club u okviru PKS i obučili ljude kako bi pomogli privrednicima da ispune uslove koji se od njih traže“, kazao je Čadež.

Nakon uvodnih obraćanja, a pre poslovnih sastanaka, učesnici su imali priliku da saznaju više o nemačkom Zakonu o lancu snabdevanja, kao i o održivosti i najaktuelnijim izazovima poslovanja sa kojima se suočava globalna privreda, kao i da se upoznaju sa aktivnostima Responsible Business Huba koji je pokrenula Privredna komore Srbije.

InterConnect konferenciju organizuju PKS i kompanija Convestenics, uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.