Obuka za konsultante: Upravljanje održivošću (HREDD)

27-30 maj 2024. | Beograd

Tokom poslednje nedelje maja pokrenuli smo prvi krug obuka o ljudskim pravima i zaštiti životne sredine (HREDD) u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ, konsultantskom kućom iz Nemačke  Part of the Solution (POTS), Inicijativom za odgovorne lance snabdevanja (RSCI) i kompanijom Yanfeng. Ovim obukama smo napravili značajan korak ka unapređenju sposobnosti desetak konsultanata, kao i predstavnika kompanija, pre svega iz automobilskog sektora u Srbiji.

Pokrili smo ključne teme kao što su:

  • Šta je korporativna održivost
  • Relevantnost održivosti za preduzeća
  • Identifikovanje i davanje prioriteta tema održivosti za kompanije
  • Izgradnja i implementacija strategije održivosti
  • Balansiranje poslovnog fokusa na profit sa ljudima i planetom.

Dodatno, bavili smo se i sprovođenjem dubinske procene rizika kao i ulogom standarda u HREDD na primeru RSCI standarda.

Tokom narednih nekoliko meseci kroz Pilot projekat, više ćemo sarađivati sa dobavljačima u automobilskoj industriji u Srbiji kako bismo ih približili standardima održivosti

RBH će nastaviti kao i do sada da bude posvećen informisanju, podizanju svesti i savetovanju kompanija u Srbiji o standardima i zahtevima koji proizilaze it HREDD-a.

Cilj nam je da stvorimo svest u celoj industriji o nemačkom Zakonu o lancu snabdevanja i predstojećem zakonodavstvu Evropske Unije, podržavajući kompanije u sprovođenju procesa dužne pažnje za socijalne, radne i ekološke rizike.