Visoki standardi poslovanja put do članstva u EU

Za snažniji rast srpske privrede od suštinske važnosti je nastavak približavanja Evropskoj uniji i usklađivanje standarda poslovanja u regionu, jačanje privrednih i bilateralnih veza sa Nemačkom u koju izvozi oko 3.000 domaćih kompanija, a sve u cilju bržeg pristupanja naše zemlje i Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, rečeno je danas na sastanku Anet Krame, državne sekretarke Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja Nemačke i Mihaila Vesovića, direktora sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS).

„Privredna komora Srbije je lider u regionalnom povezivanju i igra važnu ulogu u Berlinskom procesu. Cilj nam je da region Zapadnog Balkana ima slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala i zato se zalažemo za usklađivanje standarda poslovanja na ZB sa EU kako bi što pre svi postali deo evropske ekonomske zone“, istakao je Vesović.

Vesović je ukazao da je naša privreda u kontekstu novog nemačkog propisa, Zakona o dju dilidžensu (Due Dilligence -dužna pažnja) u lancima snabdevanja, kao i budućim propisima iz ove oblasti na nivou EU, u velikoj meri uskladila standarde poslovanja, a da je domaćoj privredi potrebna podrška u sferi zelene transformacije.

Navodi da PKS priprema niz obuka koje će obraditi sve aktuelne teme iz oblasti Zelene tranzicije, koje će se organizovati u saradnji sa Poslovnom akademijom PKS, Centrom za zaštitu životne sredine i Centrom za cirkularnu ekonomiju.

Državna sekretarka Saveznog ministarstva za rad i socijalna pitanja SR Nemačke, Anet Krame rekla je da je zajednički cilj svih članica EU zajednička primena propisa i direktiva i postizanje visokih standarda u sferi rada i demokratije, kako država članica Unije, tako i kandidata za ulazak u EU.

„Evropska Unija se, kao i Nemačka, zalaže za stabilnost”, istakla je Krame, ocenivši da je ulazak Srbije i regiona u Evropsku uniju verovatniji, ako se ostvare ciljevi i vrednosti EU.

Privredna komora Srbije i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) pokrenuli su prvi servisni centar (Responsible Business Hub- RBH), kako bi poboljšali sposobnost dobavljača u našoj zemlji da se prilagode novim propisima i zahtevima Zakona o dju dilidžensu i budućim propisima iz ove oblasti na nivou EU.

Privredna komora Srbije će i u narednom periodu kroz aktivnosti Huba nastaviti da radi na pomoći privredi u sferama koje se tiču analize rizika i identifikaciji najvećih rizika u pojedinim granama industije, izvora zelenog finansiranja, edukaciji na sve teme iz zelene tranzicije i podrške kompanijama u zapošljavanju odgovornih osoba koje će pratiti procese implementacije poslovanja u sferi Due Dilligence i drugih direktiva na nivou EU.

FOTO: Boban Ristić