Dobavljačka inicijativa Zapadnog Balkana

Projekat „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“ je pokrenut 2014. godine u Berlinu u okviru Berlinskog procesa sa ciljem da pruži konkretnu i efikasnu podršku zemljama Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da ojačaju svoju privredu.

Cilj regionalnog B2B projekta jeste da nemačke firme pronađu dobavljače iz traženih industrijskih oblasti u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana. Nemačke kompanije su uglavnom zainteresovane za sektor prerade metala, proizvodnje delova za automobilsku industriju, prerade plastike i proizvodnje plastičnih delova, kao i dobavljače za elektroindustriju.

U Privrednoj komori Srbije 23. maja 2023.godine po deveti pur za redom održan je skup sa ciljem da se domaćim kompanijama pruži prilika da pronadju partnere. Ovom prilikom šansu za saradnju pružile su kompanije Siemens i Tetra Pak.

Zajedničko za sve učesnike ovog skupa je akcenat na zahtevima novog nemačkog Zakona o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja. Responsible Business Hub je kao nezaobilazni partner srpskoj privredi u saradnji sa nemačkim partnerima bio deo ovog dogadjaja.