Radionica za upravljanje ESG rizicima i usklađivanje sa zahtevima ESG regulativa- Automobilska industrija

17. oktobar 2023. | Kragujevac

Privredna komora Srbije je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ pokrenula korisnički servis Responsible Business Hub RBH za sve domaće kompanije koje izvoze na nemačko tržište ili planiraju da to učine u budućnosti. Cilj ovog korisničkog servisa je da pruži podršku kompanijama u Srbiji da razumeju i na pravi način rade na implementaciji nemačkog Zakona o dužnoj pažnji u lancima snabdevanja, kao i na svim ostalim regulativama u polju zelene agende.

Domaće kompanije koje su u lancima snabdevanja nemačkih kupaca prema novom nemačkom zakonu koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, imaju obavezu dužne pažnje kroz sledeće aktivnosti:

  • Uspostavljanja sistema upravljanja rizikom
  • Odrešivanje interne nadležnosti u preduzeću
  • Sprovođenje redovnih analiza rizika
  • Davanje izjave o načelima
  • Uspostavljanje preventivnih mera u sferi sopstvenog poslovanja i prema direktnim dobavljačima
  • Preduzimanje korektivnih mera
  • Dokumentovanje i izveštavanje

U cilju promovisanja važnosti upravljanja i analize ricizima u svakoj kompaniji, organizovali smo konsultacione radionice za kompanije  iz nekoliko različitih delatnosti. Prisutne kompanije smo uveli u princime analize rizika, važnosti kvalitetnog upravljanja rizicima i značaj imenovanja odgovorne osobe unutar komanije.

Tokom radionica učesnici su imali priliku da primene naučene koncepte upravljanja rizicima kroz sprovođenje kratke analize izloženosti kompanije rizicima u domenu zaštite životne sredine i ljudskih prava  uz stručno nadgledanje Deloitte- ovih eksperata.

Kao rezultat radionica dobili smo pregled najvažnijih rizika za svaki od pet sektora i napravili plan daljih aktivnosti.

Radionice su otpočele u Kragujevcu sa kompanijama iz automobilske industrije. Domaće kompanije iz automobilske industrije koje se nalaze lancima snabdevanja nemačkih kupaca su dobro pripremljene za sve nove zahteve koje proizilaze iz nove regulative Evropske Unije, međutim one se ipak suočavaju sa određenim izazovima i problemima. Dostupnost prirodnih resursa kao i dostupnost  i cena energije su nešto sa čime se sve komanije bore. Pronalaženje radne snage i usavršavanje zaposlenih predstavlja izazov za kompanije, a on je praćen i nelojalnom konkurencijom i problemima geopolitičke prirode.