GIZ TVET projekat “Kick-off radionica”

17 – 18. april 2024. | Beograd

Usklađivanje sistema stručnog obrazovanja sa zahtevima zelene transformacije i održivog razvoja od velikog je značaja za proces napretka Srbije ka pridruživanju Evropskoj uniji.

„Zelene veštine” su ključne ne samo za srednjoškolce, već i za mlade koji nastoje da unaprede svoju zapošljivost, ali i da ubrzaju napredak zelene transformacije u kompanijama, što doprinosi povećanju konkurentnosti privrede u Srbiji.

Gore opisane teme bile su u fokusu uvodne radionice projekta „Stručno obrazovanje i zapošljavanje mladih u Srbiji“, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija. Projekat je počeo 1. januara 2024. i traje 3 godine.

Uvodna radionica održana je u Beogradu, u hotelu Metropol Palace u periodu od 17. do 18. aprila 2024. godine i okupila je više od 50 predstavnika nacionalnih institucija, privatnog sektora, donatorskih organizacija (Švajcarska/Austrija) i srednjih stručnih škola.

Strateški cilj dvodnevne radionice bio je da se relevantnim akterima predstavi okvir projekta koji nastoji da obezbedi da sistem srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u Srbiji bude u skladu sa potrebama održivog razvoja i zelene transformacije. Pored predstavljanja okvira projekta, ova radionica je organizovana sa ciljem da se od učesnika dobiju povratne informacije o tome kako vide ove procese transformacije obrazovnog sistema, koji su mogući izazovi u implementaciji, ali i potencijali koji već postoje i kako se može doprinose uspešnoj transformaciji obrazovnog sistema u skladu sa Zelenom agendom. Na osnovu inputa dobijenih od različitih zainteresovanih strana, projekat će kao sledeći korak kreirati dugoročni operativni plan za sprovođenje daljih aktivnosti u tekućem periodu.

Radionicu su pozdravnim govorima otvorili glavni partneri na projektu, predstavnici Ministarstva prosvete – pomoćnik ministra Miloš Blagojević, Kancelarije za dualno obrazovanje i nacionalni okvir kvalifikacija – direktor prof. dr Gabrijela Grujić i Nemačke razvojne saradnje, Christian Schilling – šef Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke. Govornici su istakli značaj dugoročne saradnje i značaj usklađivanja sistema stručnog obrazovanja Srbije sa ciljevima održivog razvoja i zelenom agendom.

Okvir novog projekta predstavio je menadžer projekta drFrank Wullkopf, koji je učesnike upoznao sa očekivanim rezultatima projekta.

Učesnici su takođe imali priliku da čuju izlaganja domaćih i stranih stručnjaka koji su na zanimljiv način predstavili teme kao što su uticaj zelene tranzicije na obrazovanje i tržište rada kroz stvaranje novih profesija, efekti zelene tranzicije na ekonomiju i izazove sa kojima se preduzeća suočavaju u oblasti izveštavanja, kao i održiv i efikasan sektor građevinarstva.

U uvodnoj radionici projekta koji se bavi zelenom tranzicijom u srednjem stručnom obrazovanju, Tanja Lindell prikazala perspektivu privrede I najznacajnije ‘zelene’ zakonske regulative sa kojima se ista suocava, kao analizu i efekte zelene transformacije na privredu.

Nakon toga su učesnici u tri radne grupe, prema glavnim projektnim modulima, izneli svoje perspektive i sugestije, sa idejom da zajednički mapiraju aktivnosti, ideje, načine postizanja koji vode ka ostvarenju glavnog cilja projekta.